In aanloop naar Wereldarmoededag heeft het FSP enkele publicaties uitgebracht. Hieruit blijkt dat langdurige armoede en het aantal werkende armen in Fryslân toeneemt.
Een op de twaalf huishoudens in Fryslân heeft een laag inkomen en steeds meer huishoudens hebben dat vier jaar of langer, de zogeheten ‘langdurige armen’.
Particuliere hulp aan mensen met een laag inkomen of met schulden is de laatste jaren toegenomen. Meer mensen doen een beroep op steun door onder andere kerken, de Voedselbank, private fondsen en vrijwilligersorganisaties.
Beroep op particuliere hulp bij armoedebestrijding neemt toe
De Friese Waddeneilanden hebben te maken met een veranderende samenstelling van de bevolking door vergrijzing en ontgroening.
Jongeren die voor of na hun opleiding Fryslân verlaten, zijn vaak ambitieus en maken keuzes die hun kansen op een succesvolle carrière vergroten.
Fryslân telt steeds minder jongeren en de verwachting is dat dit in de toekomst door zet. Daarnaast neemt het aantal pensioengerechtigden toe.
In de rapportage sociaal domein constateerde het Sociaal en Cultureel Planbureau grote regionale verschillen in het gebruik van sociale domeinvoorzieningen.
Van inwoners die een bijstandsuitkering ontvangen wordt verwacht dat zij iets terugdoen voor de samenleving
In Fryslân is nu één op de vijf inwoners 65 jaar of ouder, in 2030 zal dit één op de vier inwoners zijn.
Het aantal senioren in Fryslân neemt toe.
Het aandeel huishoudens in Fryslân met een inkomen onder de lage inkomensgrens ligt in 2014 met 11,7% hoger dan het landelijk percentage (10,4%).
Het Fries Sociaal Planbureau heeft de beleidsstukken schuldhulpverlening van de Friese gemeenten geanalyseerd, aangevuld met de opbrengsten van een kenniscafé.